Jom ha-šoa: Od čísel k příběhům

 

13Ve čtvrtek 8. října 2015 se v sídle úřadu Městské části Praha 5  konal vzdělávací pořad Jom ha-šoa: Od čísel k příběhům - Připomínání obětí holocaustu jako výzva pro současnost a součást moderní výuky o holocaustu. Akci uspořádal Institut Terezínské iniciativy ve spolupráci se školským výborem ZMČ Praha 5 pro zastupitele MČ Praha 5, ředitele a pedagogy všech typů škol, studenty VŠ, zástupce neziskových organizací a širokou veřejnost.

 

Program se skládal z úvodního slova předsedy školského výboru zastupitelska MČ Praha 5 Bc. Martina Damaška, ve kterém hovořil o významu holocaustu pro celkové směřování lidstva po druhé světové válce a zejména etický rozměr informování a vzdělávání o tomto fenoménu. Následovala prezentace Terezy Štěpkové o připomínkové akci Jom ha šoa, jejím smyslu a významu pro vzdělávání. Druhou částí programu byla beseda Petera Sokola s paní Dagmar Lieblovou, předsedkyní Terezínské iniciativy, o jejích zkušenostech s připomínáním obětí holocaustu a vzděláváním o jeho významu.

 

V diskusi s účastníky programu zazněly například  dotazy na používání pojmů "romský holocaust" a "genocida Romů". Paní Lieblové se ptali zejména pedagogové na její názory na zkušenosti, které mají ze své praxe ve školách: například větší zájem studentů středních škol o šokující informace z období holocaustu spíše než o jeho význam nebo další části dějin období druhé světové války. Paní Lieblová hovořila o vzdělávacích projektech Terezínské iniciativy, ve kterých její členové pracují s dětmi a mládeží přímo ve školách při besedách o holocaustu a zajišťují finanční prostředky na cesty školních skupin do Terezína.

 

  

 

Pozvánka a program pořadu Jom ha-Šoa - Od čísel k příběhům

 

Tisková zpráva Jom ha-Šoa - Od čísel k příběhům

 

Jom ha-Šoa a jeho historie na holocaust.cz

01 - zahájení večera

01 - zahájení večera

02 - přednáška dr. Tomana Broda

02 - přednáška dr. Tomana Broda

03 - přednáška dr. Tomana Broda

03 - přednáška dr. Tomana Broda

04 - posluchači

04 - posluchači

05 - německý historik Alfons Adam

05 - německý historik Alfons Adam

06 - moderátor Peter Sokol

06 - moderátor Peter Sokol

07 - beseda

07 - beseda