22. 12. 2023

Institut Terezínské iniciativy je - stejně jako česká, ale i světová veřejnost - šokován neuvěřitelným brutálním útokem, který se stal 21. prosince na půdě Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v centru Prahy.

Je nám nesmírně líto obětí tohoto útoku a jen těžko hledáme slova, kterými bychom vyjádřili naši soustrast a solidaritu s jejich rodinami.

Incident nás zasáhl i proto, že se odehrál doslova jen několik desítek metrů od budovy, kde náš Institut sídlí, v místech, kterými jsme zvyklí denně procházet.

Celá naše činnost vždy směřovala k tomu, abychom se poučili z historie, abychom předcházeli atmosféře, ve které se daří zlu, situacím, kdy jsme vystaveni násilí, na které neumíme reagovat. A právě tohle se stalo. Je jedno, zda se jednalo o vyšinutého jedince, mohl to být zrovna tak někdo s politickou motivací, či s konkrétní nenávistí vůči jednotlivci či skupině. Výsledek je každopádně tragický a otřásl námi všemi.

Nezbývá, než doufat, že vysoká cena, kterou jsme my všichni za toto memento zaplatili, bude mít smysl. I v tomto případě platí heslo, které neustále opakovali ti, kteří přežili nacistické peklo a jejichž poselství neseme dále - NIKDY VÍC!

 

JUDr. Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy