Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa

07. 05. 2024

6. května proběhl již 19. ročník veřejného čtení jmen obětí holocaustu
“Jom ha-šoa”. Tentokrát se konal v doposud největším počtu měst a obcí, k akci se přidalo 31 míst po celé České republice.

„Už nebrečím a ty taky neplač“, napsala v dopise sedmiletá Jana své mamince. Se
svým židovským tatínkem byla v roce 1944 internována v táboře na Hagiboru a později v
Terezíně, zatímco její nežidovská maminka s mladším bratrem se ukrývali.
“Letošní ročník Jom ha-šoa je věnován příběhům lidí, kteří se sice vyhnuli hromadným
deportacím v letech 1939 - 1943, ale až do konce války žili v nejistotě a ohrožení. Byli to
zejména lidé, žijící v tzv. smíšených manželstvích a jejich děti, ale i lidé, kteří se po dobu
války ukrývali a museli se spolehnout na pomoc svých zachránců,“ říká Tomáš Kraus,
ředitel Institutu Terezínské iniciativy.

Stejně jako v minulých letech byla tato akce součástí celosvětového uctění památky
obětí holocaustu. Datum vzpomínkové akce je zvoleno tak, aby upomínalo na povstání
židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě.

V Praze se veřejné čtení jmen obětí holocaustu letos uskutečnilo na
Mariánském náměstí, přímo před sídlem magistrátu hlavního města a jen nedaleko slavného sousoší rabi Löwa. Zároveň byla v nedalekých prostorách Klementina umístěna výstava MemoMap: Dějiny holocaustu v Praze.

Čtení jmen se konalo pod záštitami velvyslanectví Státu Izrael a primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody, magistrát rovněž významnou měrou přispěl k finančnímu zajištění akce, spolu s Nadačním fondem obětem holocaustu a portálem Darujme.cz.

Jména obětí přišli přečíst vedle izraelské velvyslankyně Anny Azari i velvyslankyně Slovenska, Rakouska, Kanady, velvyslanci Nizozemska a Francie, jakož i další zástupci diplomatického sboru, senátoři a další osobnosti veřejného života.

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu se stalo u nás tradicí. Tento důstojný a pietní způsob, jak si připomenout nevinné děti, ženy a muže, kteří se stali obětmi nenávisti, se zpočátku odehrával pouze v Praze a v některých dalších význačných místech naší země. Naplňuje se tak odkaz těch, kteří přežili nacistické peklo a jejichž hlavním mementem bylo “Nikdy víc”. Jak ale zdůrazňují mnozí, “Nikdy víc je teď!”. V něčem je totiž letošní ročník jiný. Antisemitismus, který byl prapříčinou utrpení miliónů lidí, se opět objevuje ve veřejném diskursu, jakkoli zahalený do současné geopolitické situace. Čtení jmen obětí holocaustu by mělo být proto důraznou připomínkou, jak lidské tragédie začínají a jak končí. Doufejme, že tímto nadčasovým mementem přispěl k tomu, aby si lidé uvědomili historický kontext a odmítli veškeré formy antisemitismu, rasismu, antiromské diskriminace a xenofobie.