Workshop Jáchymka a Užhorod

22. října 2014
Olomouc

 

Interaktivní diskusní program pro žáky a pedagogy

 

DSC_0027

 

První workshop se žáky ze dvou škol a pedagogy se uskutečnil v rámci festivalu Dny židovské kultury v Muzeu hudby v Olomouci.

 

Dopolední program, ve kterém se setkali a společně pracovali dvě skupiny mladých lidí ve věku 14 - 16 let představoval téma vzdělávání Židů a Romů v 1. polovině 20. století v českých zemích, historii židovské školy v Jáchymce v Praze a romské školy v Užhorodě na Ukrajině. Formou aktivit pro dvojice a skupiny jsme se navzájem seznamovali, hledali důvody a způsoby integrace menšiny do většinové společnosti a zároveň důvody pro budování identity příslušníků menšiny. Ve skupinách jsme hledali argumenty ANO a NE pro založení vlastní menšinové školy a nakonec diskutovali o jejích pozitivních a negativních dopadech.

 

Žáci obou škol: Základní školy Boženy Němcové v Přerově pod vedením ředitelky Ilony Bočinské a asistentky pedagoga Michaely Horváthové a žáci Mateřské a základní školy Bohuňovice pod vedením učitelky Karly Dokoupilové pracovali velmi intenzivně a živě diskutovali.

 

Ohlasy žáků z Bohuňovic (Karla Dokoupilová)

Hned, jakmile jsme dojeli do školy, udělali jsme jakousi reflexi. Po pravdě řečeno: někteří byli plni dojmů a začali mi vykládat své dojmy už v tramvaji. Nevydrželi to! Překvapilo mě, že byly pozitivní:

 

Několikrát zaznělo, že změnili názor na romskou komunitu – zjistili, že s některými z nich se jim dobře pracovalo, byli překvapeni, jak někteří z nich uměli prezentovat. Hodnotili dnešek jako obrovskou zkušenost v práci s romskou komunitou – "jindy bychom se k takové práci nedostali".

 

Zjistili: "Jsou mezi nimi rozdily. Někteří to mají v hlavě srovnáno. Dobře se mi s holkama pracovalo. Snadno jsme se domluvily. Ten Robert se mě zeptal, jak se jmenuju, podal mi ruku a řekl, Karolíno, já jsem Robert. Bylo to v pohodě...."

"Ty dve holky, co byly s náma, byly hrozné, furt se jen chlámaly. Všimla jste si, jak někteří žvýkali? ..."

 

DSC_0023

 

Lektorky programu Julie Svatoňová - Muzeum romské kultury Brno, Marie Zahradníková - Institut Terezínské iniciativy

 

Odpolední program byl určen pro pedagogy, kteří měli možnost vyslednout novou přednášku historika Michala Schustera z Muzea romské kultury na téma vzdělávání romských dětí v první polovině 20. století u nás s příběhem romské školy v Užhorodě. Dále jsme společně diskutovali na stejné téma jako dopoledne: vztahy příslušníků menšin a většiny, pozitivní příklady a diskriminace v historii a dnes, škola jako místo výchovy bez předsudků a stereotypního chování.

   

DSC_1308

 

  

Další fotografie ve fotogalerii

 

Foto: Lenka Hoffmannová

22. 3. 2024

Před měsícem jsme na pozvání rakouské velvyslankyně Bettiny Kirnbauer oslavili 30. výročí založení Institutu Terezínské iniciativy. O akci informoval také Till Janzer z Radio Prague International. Článek si můžete přečíst nebo poslechnout pod následujícím odkazem (pouze v Němčině).

21. 3. 2024

Rádi bychom Vás pozvali na vzdělávací workshop s názvem "Umění proti smrti", který pořádáme. Tento workshop se bude konat dne 13. dubna 2024 od 9:30 do 18:00 v Praze.

15. 3. 2024

Poslední akční projekt Anne Frank Youth Network je dokončen!


9. 3. 2024
V pátek 8. března proběhl v sekci BIIb v bývalém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Auschwitz II - Birkenau, kde se nacházel takzvaný Terezínský rodinný tábor, pietní akt a uctění památky lidí, kteří byli zavražděni v noci z 8. na 9. března 1944. Akce se kromě ředitele Institutu Terezínské iniciativy, Tomáše Krause zúčastnili i ředitel Památníku Terezín, Jan Roubínek, ředitelka Beit Terezín (Izrael), Tami Kinberg, předsedkyně správní rady Institutu Terezínské iniciativy, Michaela Rozov, a za Židovské muzeum v Praze Jana Šplíchalová.
Děkujeme také Památníku Auschwitz za záštitu, a v neposlední řadě všem zúčastněným, že spolu s námi uctili jejich památku.
7. 3. 2024

V září 1943 bylo z terezínského koncentračního tábora do vyhlazovacího tábora v Auschwitz- Birkenau z doposud neobjasněných důvodů vypraveno ve dvou  transportech  pět tisíc Židů, pocházejících z tzv. Protektorátu Čechy a Morava. 

29. 2. 2024

Příští týden, 8. a 9. března nás čeká připomínka 80. výročí likvidace tzv. terezínského rodinného tábora v koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz II - Birkenau. S Institutem Terezínské iniciativy pořádáme pietní akci na místě, kterého se zúčastní i ředitel Památníku Terezín, PhDr. Jan Roubínek.

26. 2. 2024

23. února jsme prostřednictvím Verto Education navázali další spolupráci se studenty z University of New York in Prague. Uspořádali jsme workshop o tom, jak život Židů v Praze ovlivnily protižidovské zákony v době nacistické okupace.