Jáchymka - návazné dvoudenní setkání žáků a studentů

6. až 7. prosince 2016
Praha

 

Výchova k respektu a toleranci podle principů otevřené společnosti

 

V úterý 6. prosince 2016 se na Lauderových školách v pražské Belgické ulici začal první den dvoudenního setkání žáků ZŠ Boženy Němcové v Přerově a Lauderových škol při židovské obci v Praze. Pro většinu z devíti žáků z Přerova to bylo již druhé setkání se svými vrstevníky z Lauderových škol, zatímco pro šestnáct pražských studentů to bylo setkání první.

 

prerovalauderkydoj16_small_01


Proč bylo setkání uspořádáno?

Základní škola Boženy Němcové v Přerově patří mezi tzv. segregované školy, které navštěvuje hodně dětí z romských, případně dětí z nepříznivě sociálně zabezpečených rodin. Její ředitelka, Ilona Bočinská, jež se programu také účastnila, se snaží své žáky zapojovat do různých aktivit i mimo Přerov, aby jim tak umožnila získat nové zkušenosti a podněty.


Studenti gymnázia na Lauderových školách mají veskrze odlišnou životní zkušenost – jsou zvyklí cestovat, poznávat, mají kontakty v zahraničí, učí se hebrejštinu. Co obě skupiny mladých spojuje, je shodná historická zkušenost diskriminace a perzekuce, byť zdaleka ne všichni studenti Lauderových škol se hlásí k židovství. Přesto však o sobě mladí lidé z obou skupin vědí velice málo, protože nemají - podobně jako my ostatní - mnoho příležitostí k setkání a strávení společného času.
Po prvních seznamovacích aktivitách následovala aktivita nazvaná Where Do You Stand, která se srozumitelnou a interaktivní formou věnuje lidským právům a jejich aplikaci v běžném životě. Účastníci pracovali ve smíšených skupinách a díky takovémuto zapojení mohli vnášet do tématiky různé pohledy a zkušenosti.


Odpoledne vedla další aktivitu Růžena Ďorďová - lektorka a asistentka pedagoga, jež všem, včetně lektorů a učitelů položila otázku, jaké přání do života mají. Všichni mohli přispět radou, co by jim k dosažení těchto přání mohlo pomoci. Opět se, jaksi mimoděk, vyjevil rozdíl mezi skupinkou z Přerova a z Prahy, daný odlišnou životní zkušeností. Na závěr prvního dne jsme přivítali ve svém středu paní Olgu Fečovou, jež se do Prahy přistěhovala po skončení druhé světové války, ze Slovenska. Debata s touto nesmírně vitální a milou pamětnicí a pedagožkou dala účastníkům hodně. Na závěr si paní Olga spolu s romskými dětmi zazpívala.


Večer jsme společně vařili večeři a připravovali pohoštění na Den otevřené Jáchymky v Komunitním centru Husita v Praze na Žižkově.


Během druhého dne semináře si účastníci setkání vyráběli své osobní knížky života, na kterých budou moci pokračovat i později doma. Byly založeny na tom, co vědí z vyprávění o své rodině, ale i na jejich osobních zkušenostech. Workshop vedla Irena Poláková z Lauderových škol a všechny velice bavil, což mnohokrát zaznělo v závěrečné reflexi. Každý si také mohl vyrobit na „plackovači“ svou placku, případně dárek pro své blízké.
Shrnutí ze setkání prezentovali dva zástupci na zahájení Dne otevřené Jáchymky.

 

prerovalauderkydoj16_small_02


V závěrečné reflexi zaznělo, že setkání bylo velice přínosné, protože se mladí lidé mohli potkat, pohovořit spolu, seznámit se. Od samotných studentů Lauderových škol vzešlo přání, že by příště mohli přijet do Přerova a že by se rádi více dozvěděli o romství. Naopak účastníky z Přerova by zajímalo více informací o židovství, zvycích, tradicích, pokrmech apod. Při loučení se tedy rovnou dohodl termín příštího setkání, ke kterému by mělo dojít na jaře v týdnech romské kultury a krátce před Pesachem.

 

Více fotografií naleznete ve fotogalerii.

24. 4. 2024

Srdečně vás zveme na veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa 2024, které se letos koná 6. května. Přijďte si společně připomenout ty, jejichž životy byly tragicky přerušeny během holocaustu. Akce se bude konat v různých městech, tak se podívejte na připojený plakát, kde najdete časy a místa konání. Udělejte si chvíli na zamyšlení a uctění památky obětí. Budeme rádi, když se k nám připojíte.

12. 4. 2024

Obsahuje pozvánku na Jom ha-šoa v Praze a dalších městech České republiky, článek k 30. výročí ITI a informace o našich četných aktivitách:

  1. Pietní akt v Auschwitz-Birkenau

  2. Výstava MemoMap: dějiny holocaust v Praze

  3. Mezinárodní kooperace

    1. Anne Frank Youth Network
    2. Workshop MemoGIS
    3. Rakouské stopy v Terezíně
9. 4. 2024

Letošní, již 19. ročník Veřejného čtení jmen obětí holocaustu “Jom ha-šoa” proběhne 6. května 2024. Ve 31 městech České republiky zazní jména obětí nacistické perzekuce a připomínka osudů lidí, kteří byli zavražděni během druhé světové války.

22. 3. 2024

Před měsícem jsme na pozvání rakouské velvyslankyně Bettiny Kirnbauer oslavili 30. výročí založení Institutu Terezínské iniciativy. O akci informoval také Till Janzer z Radio Prague International. Článek si můžete přečíst nebo poslechnout pod následujícím odkazem (pouze v Němčině).

21. 3. 2024

Rádi bychom Vás pozvali na vzdělávací workshop s názvem "Umění proti smrti", který pořádáme. Tento workshop se bude konat dne 13. dubna 2024 od 9:30 do 18:00 v Praze.

15. 3. 2024

Poslední akční projekt Anne Frank Youth Network je dokončen!


9. 3. 2024
V pátek 8. března proběhl v sekci BIIb v bývalém koncentračním a vyhlazovacím táboře v Auschwitz II - Birkenau, kde se nacházel takzvaný Terezínský rodinný tábor, pietní akt a uctění památky lidí, kteří byli zavražděni v noci z 8. na 9. března 1944. Akce se kromě ředitele Institutu Terezínské iniciativy, Tomáše Krause zúčastnili i ředitel Památníku Terezín, Jan Roubínek, ředitelka Beit Terezín (Izrael), Tami Kinberg, předsedkyně správní rady Institutu Terezínské iniciativy, Michaela Rozov, a za Židovské muzeum v Praze Jana Šplíchalová.
Děkujeme také Památníku Auschwitz za záštitu, a v neposlední řadě všem zúčastněným, že spolu s námi uctili jejich památku.