Výchova k respektu a toleranci podle principů otevřené společnosti: 2014 - 2016


Cíl projektu

Cílem projektu je umožnit a zprostředkovat propojování a vzájemné poznávání majoritní a minoritních částí společnosti, poskytnout pedagogům i žákům netradiční přístupy v mediální výchově včetně metodiky, jak účinně zasahovat proti šíření nenávisti po internetu, vychovávat k otevřenosti ve vzdělávání k toleranci vůči minoritám, podpořit respekt k jinakosti a otevřené a kritické myšlení jako schopnost zpracovávat velké množství informací, kterými jsou dospělí i žáci zahrnováni. Na základě užití historických paralel přispívat k lepšímu porozumění současnosti.

 

Dobra trvání projektu:

1. srpna 2014 - 31. července 2016 (prodlouženo)


K dosažení těchto cílů budeme:
1. vytvářet nové internetové stránky zaměřené na projevy antisemitimu a rasismu v historii a zejména současnosti s využitím dat v databázi sprojevů antisemitismu, kterou provozujeme a doplňujeme

2. realizovat dvoudenní semináře pro učitele a interaktivní programy pro žáky ZŠ a SŠ, včetně žáků ze škol s vysokým procentem romských žáků nebo žáků židovské základní školy a gymnázia v Praze


Cílové skupiny

příslušníci romské menšiny a židovské menšiny v ČR
žáci a studenti ze škol v ČR, celkem 340 podpořených
učitelé ze škol v ČR, 2. a 3: stupeň; celkem 80 podpořených
široká i odborná veřejnost ČR

 

Klíčové aktivity:

monitoring antisemitismu:
vkládání dat do databáze, rozvoj databáze; vytvoření podkladů pro výzkum

vytvoření odborných textů a metodik:
práce didaktiků a historiků pomůže učitelům pracovat s předsudky a stereotypy; vytvoření podkladů pro další výzkum

semináře pro pedagogy ZŠ a SŠ:
podpora respektu k jinakosti a otevřeného a kritického myšlení, techniky práce s vlastními předsudky a stereotypy

semináře a interaktivní programy pro žáky ZŠ a SŠ:
zaměřené na práci s předsudky, poznávání historie a současnosti židovské a romské menšiny na území ČR

připomínková a osvětová akce Jom ha-šoa:
propagace demokratických hodnot a ochrany lidských práv; nově připravené a distribuované informační materiály pro veřejnost a cílové skupiny

budování kapacity organizace:
administrativní a fundraisingové pozice

 

Internetové stránky vytvořené v rámci projektu:

 

Informace o akcích uspořádaných v rámci projektu:

 

 

Projekt finančně podporují:

 

FNNO-NROS-eee logolink

 

 

 

Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a www.eeagrants.cz

 

Nadace Židovské obce v Praze

 

NFOH_logo_CZE_RGB_pozitiv

 MSMT_logotyp_text_RGB_cz

3. 5. 2024

Součástí tohoročního Jom ha-šoa je také výstava MemoMap: Dějiny holocaustu v Praze. Ta bude vystavena ve venkovních prostorách Klementina, od pondělí 6. května (Jom ha-šoa), do neděle 19. května 2024.

Na 16 panelech výstava ukazuje, jak byl v závislosti na vydávání protektorátních protižidovských nařízení zmenšován, pro ty, kdo byli označeni za Židy, prostor Prahy. Příkazy a nařízení vedly k vytvoření neviditelných bariér, které zamezovaly kontaktu mezi židovskými a nežidovskými obyvateli Prahy ještě předtím, než byli Židé povoláváni do transportů a deportováni do koncentračních táborů.

2. 5. 2024

V úterý doprovázel ředitel Institutu Terezínské iniciativy Tomáš Kraus německého spolkového prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera na jeho procházce Prahou. Tématy srdečného rozhovoru byly mimo jiné minulost a současnost české židovské komunity, literární odkaz Franze Kafky, projekt Musica Non Grata a v neposlední řadě činnost ITI.

24. 4. 2024

Srdečně vás zveme na veřejné čtení jmen obětí holocaustu Jom ha-šoa 2024, které se letos koná 6. května. Přijďte si společně připomenout ty, jejichž životy byly tragicky přerušeny během holocaustu. Akce se bude konat v různých městech, tak se podívejte na připojený plakát, kde najdete časy a místa konání. Udělejte si chvíli na zamyšlení a uctění památky obětí. Budeme rádi, když se k nám připojíte.

12. 4. 2024

Obsahuje pozvánku na Jom ha-šoa v Praze a dalších městech České republiky, článek k 30. výročí ITI a informace o našich četných aktivitách:

  1. Pietní akt v Auschwitz-Birkenau

  2. Výstava MemoMap: dějiny holocaust v Praze

  3. Mezinárodní kooperace

    1. Anne Frank Youth Network
    2. Workshop MemoGIS
    3. Rakouské stopy v Terezíně
9. 4. 2024

Letošní, již 19. ročník Veřejného čtení jmen obětí holocaustu “Jom ha-šoa” proběhne 6. května 2024. Ve 31 městech České republiky zazní jména obětí nacistické perzekuce a připomínka osudů lidí, kteří byli zavražděni během druhé světové války.

22. 3. 2024

Před měsícem jsme na pozvání rakouské velvyslankyně Bettiny Kirnbauer oslavili 30. výročí založení Institutu Terezínské iniciativy. O akci informoval také Till Janzer z Radio Prague International. Článek si můžete přečíst nebo poslechnout pod následujícím odkazem (pouze v Němčině).

21. 3. 2024

Rádi bychom Vás pozvali na vzdělávací workshop s názvem "Umění proti smrti", který pořádáme. Tento workshop se bude konat dne 13. dubna 2024 od 9:30 do 18:00 v Praze.